Zabranjena hrana za trudnice

Zabranjena hrana za trudnice uključuje namirnice koje nose rizik od kontaminacije bakterijama i parazitima, mogu dovesti do trovanja u trudnoći ili su toksične za plod, odnosno za bebu u trbuhu.U nastavku saznajte koja je zabranjena hrana za trudnice – odnosno koju hranu tijekom trudnoće treba izbjegavati.

Povećana potreba za hranom

Tijekom trudnoće vaše tijelo ima povećanu potrebu za hranom – ali to ne znači da morate“Jesti za dvoje” , ali znači jesti dvostruko kvalitetnije. Tjekom trudnoće u vašu prehranu morate uključiti više mikronutrijenata i makronutrijenata kako biste zadovoljili svoje i bebine potrebe i također izključiti neke namirnice koje mogu štediti vam i vašoj bebi.

Mikronutrijenti su dijetalne komponente, poput vitamina i minerala, koje su potrebne za vaše zdravlje i imunitet. Makronutrijenti su hranjivi sastojci koji pružaju kalorije ili energiju. To uključuje ugljikohidrate, proteine ​​i masti.

Unos hrane koja sadrži “prazne kalorije” – unos kolača, biskvita, slatkiša i grickalica treba smanjiti na minimum. Ove namirnice sadrže jako puno kalorija, šećera i masnoća, a imaju malu nutritivnu vrijednost i mogu otežati održavanje optimalne težine trudnice i vraćanje na normalnu tjelesnu težinu nakon porođaja.

Zabranjena hrana za trudnice – tijekom trudnoće preporučuje se isključiti iz prehrane:

 • Nedovoljno termički obrađeno (sirovo) meso – može sadržati neke viruse i bakterije ikoji ne moraju nužno biti štetni za majku, ali mogu proći kroz placentnu barijeru i inficirati bebu.
 • Sirova jaja – koja se mogu naći u različitim jelima i poslasticama mogu sadržati bakteriju salmonelu koja može izazvati tešku infekciju.
 • Sirove ribe.
 • Ribe sabljarke, morski pas – mogučnost trovanja.
 • Nepasterizirano mlijeko – mlijeko koje je nepasterizirano često sadrži bakteriju Listerio, koja može uzrokovati pobačaj. Bezopasni su samo meki sirevi i namazi od sira gdje je izričito navedeno da su napravljeni od pasteriziranog mlijeka.
 • Meke i zrele sireve – sir s plijesni
 • Gljive – također budite oprezni kada jedete gljive. Ako se na pizzi nađe bilo koja gljiva, to neće biti problem, ali pazite na gljive koje spremate kao glavno jelo. Gljive su općenito vrlo teško probavljive i brzo pokvarljive, tako da je potreban dodatni oprez.
 • Energetska pića koje sadrže kofein – trudnicama se savjetuje izbjegavanje kave ili ne konzumiranje više od 300 mg dnevno. Kofein djeluje kao diuretik, što bi moglo dovesti do prekomjernog gubitka kalcija. Previše kofeina također može uzrokovati malu porodnu težinu, prerano rođenje i pobačaj. Kofein i tein sadrže i pravi čaj koji je, poput kave, diuretik – uklanja vodu iz tijela. Stoga pijenje pravog čaja također treba ograničiti tijekom trudnoće.
 • Jake začine – tijekom razdoblja trudnoće i dojenja, morat ćete se odreći ljutih čilija i jakih začina, unatoč njihovim cjelokupnim blagotvornim svojstvima. Ljuta hrana uzrokuje sužavanje maternice i time može biti uzrok preranog porođaja. Tijekom dojenja, pak može promijeniti okus mlijeka i uzrokovati ozbiljne probavne probleme kod dojenčadi.
 • Alkohol – Jetra fetusa ne mogu preraditi alkohol na isti način kao jetra odrasle osobe.Veliki unos alkohola može ozbiljno štetiti bebinom razvoju. Najrizičnija je upotreba alkohola u toku prva tri meseca trudnoće, kada može čak doći i do spontanog pobačaja. Mnogi doktori savjetuju trudnicama da u potpunosti izbegavaju alkohol, s obzirom na to da alkohol utječe na embrionalni i fetalni razvoj.
 • Brzu i prerađenu hranu – Većina brze hrane sadrži malo ili nimalo vitamina, minerala i drugih hranjivih sastojaka. Sol, kao što već znamo, pomaže u nakupljanju vode u tijelu. S druge strane, nezasićene masti usporavaju probavu i, posljednje, ali ne najmanje bitno, doprinose prekomjernom debljanju.
 • Neoprano voće i povrće.
 • Grickalice – nisu zabranjene, ali u razdoblju trudnoće neće vam koristiti. Keksi, čips, bomboni, većina pekarskih proizvoda koje zadrže zasićene masne kiseline (maslac, vrhnje); umjesto toga možete koristiti nezasićene masne kiseline (ulje, namazi)

Osim nekih loših namirnica u trudnoći je poželjeno izbjegavati ili isključiti:

 • konzumiranje droga,
 • pušenje,
 • teške fizičkih poslove,
 • psihičko umaranje,
 • korištenje lijekova i dodataka prehrani koje liječnik nije odobrio,
 • korištenje jakih kemikalija.

Osim loših utjecaja hrane i drugih nezdravih navika tijekom trudnoće na razvoj vaše bebe, nezdrava hrana također ima veliki utjecaj na skupljanje suvišnih kilograma.

Optimalni porast težine u cijeloj trudnoći je 10-16 kila. Kako trudnice dobivaju na težini, tome trebaju prilagoditi i odjeću.

U našoj ponudi pronađite raznovrsnu odjeću za trudnice koja je pogodna za sve periode trudnoće. Rastezljivi materijali i modni dizajni omogućavaju vam da i tijekom trudnoće budete moderni i atraktivni.

Romantične haljinetrendi majice i udobne traperice učinit će vašu trudnoću istovremeno modernom i udobnom.

zabranjena hrana u trudnoći