Rana trudnoća [simptomi]

Rana trudnoća donosi simptome koje nije uvijek lako prepoznati. U nastavku saznajte koji su simptomi ranog otkrivanja trudnoće.

Rana trudnoća – simptomi

Glavni znakovi rane trudnoće su sljedeći:

 1. Izostanak mjesečnice. Najprimjetniji znak rane trudnoće – i onaj koji ponuka većinu žena da naprave test na trudnoću – je izostanak mjesečnice. Ali sve izostale ili odgođene mjesečnice nisu uzrokovane trudnoćom. Osim trudnoće postoje i drugi uzroci koji izazivaju izostanak mjesečnice. Varijacija tjelesne težine, hormonalni disbalans, umor ili stres te različite infekcije i uzimanje lijekova mogu izazvati kašnjenje mjesečnice.
 2. Oskudno krvarenje i grčevi. Rana trudnoća često izazove krvarenje – implantacijsko krvarenje, koje se može pojaviti 6-12 dana nakon oplodnje. Grčevi nalikuju menstruacijskim grčevima pa žene često takvo krvarenje zamjene za početak redovite mjesečnice. Ali to krvarenje i grčevi su slabijeg karaktera.
 3. Bijeli mliječni iscjedak iz rodnice koji je posljedica epitelizacije stijenke rodnice je također pojačan; taj iscjedak bez mirisa koji se nastavlja kroz trudnoću je bezopasan i ne zahtijeva liječenje.
 4. Promjene u dojkama su još jedan znak rane trudnoće. Nakon začeća naglo raste količina ženskih hormona te upravo zbog tih hormonskih promjena dojke mogu postati tvrde, punije, natekle, a mogu biti osjetljive i na dodir. Područje oko bradavica, koje se naziva areola, može potamnjeti te često bude i vidljiv venski splet kroz kožu dojke.
 5. Mučnine – Jutarnje mučnine su poznati simptom rane trudnoće; ipak, nema svaka žena mučnine. Jutarnje mučnine mogu se pojaviti u svako doba dana ili noći, ponekad se javljaju najranije tri tjedna nakon začeća. Točan uzrok mučnina nije poznat iako hormoni trudnoće igraju veliku ulogu. Trudnicama mogu smetati i različiti mirisi, koji im prije nisu smetali i sada izazvati povraćanje. Moguće je da mučnina, želja za određenom hranom i odbojnost prema nekoj hrani mogu potrajati kroz čitavu trudnoću. Većini se trudnica ovi simptomi smanjuju nakon 13. tjedna trudnoće.
 6. Umor i pospanost. Rana trudnoća utječe na pojačan umor. Najčešće je umor povezan s visokom razinom hormona progesterona, iako postoje i drugi uzroci umora kao niske razine šećera u krvi, nizak krvni tlak te nagli porast proizvodnje krvi.

Ostali manje česti rani znakovi trudnoće su:

 • Porast bazalne tjelesne temperature. Bazalna temperatura tijela raste neznatno nakon ovulacije, a porast rane jutarnje temperature nakon buđenja  može biti prvi znak rane trudnoće.
 • Promjene raspoloženja. Nagli porast hormona trudnoće može vas učiniti neuobičajeno emotivnim i plačljivim. Promjene raspoloženja su također učestale.
 • Glavobolja i bolovi u leđima. Mnoge trudnice navode učestale glavobolje umjerenog karaktera te kronične bolove u donjem dijelu leđa.
 • Učestalo mokrenje. Mnogim trudnicama učestalo mokrenje počinje između 6. i 8. tjedna trudnoće. Iako ono može biti posljedica infekcije mokraćnog mjehura, dijabetesa ili prevelike upotrebe diuretika, u trudnoći je to najčešće posljedica povećanja razine hormona trudnoće i pritiska povećane maternice na mokraćni mjehur.
 • Vrtoglavice i nesvjestica. Povezane su s dilatacijom krvnih žila, nižim krvnim tlakom i niskim šećerom u krvi.
 • Konstipacija ili zatvor. Tijekom trudnoće visoke razine hormona progesterona mogu izazvati konstipaciju. Progesteron usporava prolaz hrane kroz crijeva te usporava peristaltiku.

Kada se pojavi rana trudnoća?

Neke žene kažu da su jednostavno znale kad su zanijele – imale su osjećaj, intuiciju koja im je rekla da su trudne. Većina žena neće primijetiti znakove trudnoće niti će im test za trudnoću biti pozitivan dok ne dođe do implantacije, odnosno najranije 7-10 dana nakon ovulacije.

Zametak počinje stvarati hormon hCG nakon implantacije, i zbog toga je teško ili nemoguće detektirati trudnoću testom prije toga. Što duže čekate da napravite test za trudnoću nakon ovulacije, to su veće šanse da će test točno prikazati trudnoću ili njezin izostanak. Kućni test za trudnoću možete napraviti prvog dana kad izostane menstruacija, odnosno dan nakon dana kad ste očekivali menstruaciju.

Imaju li sve žene rane simptome trudnoće?

Svaka žena je drugačija, i zato nema svaka trudnica iste simptome u trudnoći, pa čak niti iste simptome kao u prethodnoj trudnoći. Svaka trudnoća je specifična na svoj način.

Također, rani znakovi i simptomi trudnoće često su nalik onome što se događa prije i tijekom mjesečnice, stoga simptome nije lako prepoznati. Potrebno je znati da takvi simptomi mogu biti uzrokovani i ostalim stanjima osim trudnoće. Stoga simptomi slični rani trudnoći ne znače nužno da ste trudni.

Test na trudnoću

Jedina sigurna potvrda trudnoće je test na trudnoću. Nekoliko dana nakon koncepcije (začeća) oplođena jajna stanica se priljubi za sluznicu maternice. To može uzrokovati rane znakove trudnoće.

Ukoliko vam je izostala mjesečnica ili ste zamijetili neki od simptoma s prethodnog popisa, možete učiniti kućni test na trudnoću – pogotovo ukoliko ne pratite svoj menstruacijski ciklus ili je on nepravilan te se razlikuje iz mjeseca u mjesec.

Ako je vaš kućni test na trudnoću pozitivan ili sumnjate na trudnoću, obratite se svom liječniku ginekologu koji će vas dalje detaljno savjetovati. Što je ranije vaša trudnoća potvrđena, to ranije možete započeti prenatalnu skrb.

Promjene u ranoj trudnoći utječe i na tijelo trudnica. U trudnoći treba prilagoditi i odjeću koja ne smije vršiti pritisak na trbuščić. Odabrati je potrebno udobne, kvalitetne i rastezljive materijale u kojim se trudnice osjećaju udobno i zadovoljno.

>U našoj ponudi pronađite modernu i povoljnu odjeću za trudnice.<

rana trudnoća

Kupujte jednostavno i sigurno – BAMBINI.HR