Kada raditi test za trudnoću

Kada raditi test za trudnoću i kako, i sve što trebate znati o testiranju trudnoće – saznajte u nastavku.

Gdje kupiti test za trudnoću

Test na trudnoću kupuje se u ljekarni ili drogeriji, za nj nije potreban liječnički recept, a s obzirom na različite vrste i proizvođače, ima ih u različitim cjenovnim razredima, no opće je prihvaćeno mišljenje kako su dostupni svima.

Kada raditi test za trudnoćo – koliko rano?

Testovi za trudnoću detektiraju razine hCG-a, hormona kojeg vaše tijelo proizvodi ukoliko ste u drugom stanju. Iako vaše tijelo vjerojatno proizvodi hCG prije nego izostane redovita menstruacija, idealno je čekati i test napraviti na prvi dan izostanka menstruacije.

Drugim riječima, kad primijetite da vam menstruacija kasni barem jedan dan, šanse da će rezultati testa za trudnoću biti točni jesu veče.

Ukoliko test napravite prije nedostatka menstruacije, vjerojatnije je da ćete imati netočan rezultat – razina hCG može biti u porastu ali i dalje nedovoljno visoka da test bude pozitivan i očita trudnoću.

Kada raditi test za trudnoću – u koje doba dana?

Hormon trudnoće, hCG je često na najvišoj razini i najkoncentriraniji u mokraći rano ujutro (prvi jutarnji urin nakon spavanja), posebice ako se radi o vrlo ranoj trudnoći. Stoga je najbolje koristiti prvi jutarnji urin kad radite test za trudnoću.

Unos velike količine tekućine u razdoblju od nekoliko sati prije nego napravite test će vam razvodniti urin, što može značiti da se test teže ili netočno očita.

Kako napraviti test za trudnoću – postupak:

Postoje dvije vrste testova za trudnoću. U slučaju da se test sastoji od većeg štapića s mjestom za mlaz mokraće, štapić postavite ispod mjesta gdje prolazi mlaz mokraće prije nego počnete mokriti. Dovoljno je držati test pod mlazom mokraće nekoliko sekundi.

U slučaju da koristite test koji se umoči u urin, pomokrite se u jednokratnu čašu, umočite štapić u mokraću do označene crte, i čekajte minuto ili dvije (provjerite u uputima).

Oprez: Rezultat kućnog testa na trudnoću može biti lažno negativan (češće) i lažno pozitivan (rjeđe). Zato je potrebno test raditi prema uputima, provjeriti također i valjanost testa.

Pozitivan test za trudnoću

kada raditi test trudnoće

Individualni testovi razlikuju se, stoga je važno dobro pročitati u uputama testa kako se točno prikazuje točan rezultat. Najčešće, pozitivan test za trudnoću pokazuje tamnu kontrolnu crtu, te drugu svjetliju crtu koja se pojavi nakon što test dođe u dodir s urinom. Ako crta nije dovoljno jasna i sumljate u rezultat preporočujemo da test ponovite.

Negativan test za trudnoću

Negativan test za trudnoću izgleda tako da se vidi samo originalna kontrolna crta bez da se išta više pojavljuje na testnoj traci.

Test je negativan a menstruacija vam kasni

Kada raditi test za trudnoću ponovno?

Ako je prvi test za trudnoću bio negativan, a menstruacija vam i dalje kasni, napravite test ponovno. Moguće je da ste krivo izračunali ciklus ili da je razina hCG-a bila preniska za očitavanje kad ste radili prvi test. Za sigurne rezultate testa, napravite ga s prvom jutarnjom mokraćom.

Ukoliko je test i dalje negativan a imate simptome trudnoće, kontaktirajte svog ginekologa ili liječnika. Kod nekih žena je moguće da dobiju negativan rezultat na kućnom testu za trudnoću, dok analiza krvi pokazuje trudnoću.

Ako ste trudni, čestitamo! Pred vama je vrlo zanimljivo razdoblje u kojem nestrpljivo očekivate svoju prekrasnu bebu. Vi čete se pobrinuti da bude vam i vašoj bebi tijekom trudnoće što ugodnije, a mi se pobrinemo da budete u trudnoći izgledale blistvo i savršeno – u trendi odjeći za trudnice, koja vam pruža udobje i elegencu u jednom.

> Ne propustite našu posebnu kolekciju za trudnice i bebe <

kada raditi test za trudnoću